Bangkok

15 PERKARA TENTANG BANGKOK
1. Tukaran wang bath lebih kurang RM 1 > BTH 9, harga barang ada yang lebih murah dan mahal
2. Makanan Halal agak susah nak jumpa, jadi kene cari hotel berdekatan dengan Arab Street dan dekat dengan BTS ( monorel) sebab di Mall semua ada gerai halal di food court
3. Surau pon ada di Mall spt MBK Mall, Platinium Mall..bersih dan indah lagi!
4. Toilet awam kebanyakkan tiada air paip tau, so kene selalu bawak air mineral..tapi toilet bersih..jangan bayangkan..
5. Pengakutan awam kat sini ialah Train BTS (monorel), teksi, tut-tut dan teksi motor, semua dah cuba..ternyata menaiki Tut tut dan motor agak menakutkan ..Rasa mcm nak terbang..naik motor xpayah helmet ye.. yang pakai hanya pemandu..Cukuplah sekali!
6. Tukaran wang Bath ke RM agak mahal, so kita untung sikit kalau tukar duit ke sana
7. Dimana-mana terdapat polis khas mengawal lalu lintas, jadi traffic jam agak kurang
8. Sikap pemandu sana amat dipuji, sungguhpun nak accident mereka tidak pernah marah-marah..hmm di Malaysia?
9. Bangkok adalah syurga shoping..Chaktuak Market adalah paling terkenal..Pasar terbuka yang bukak hanya pada hujung minggu..berduyun-duyun pelancong kat sana..harga agak murah..bayangkan kasut perempuan yang cantik hanya RM 15! Selain itu Platium Mall jugak agak terkenal..tapi duit dah abis..huhuhu
10. Makanan halal disini agak susah dan mahal..kalo mahal dah tentu SODAP!!!
11. Mereka hanya berbahasa Thai dan BI pon x semua paham..so berbanding Indonesia di sini kita akan rasa betul betul seperti pelancong asing..Class!
12. Hari pertama sahur saya dah terlajak sebab keliru pasal waktu..rupanya Waktu Subuh adalah imsak dan imsak adalah subuh! Boleh?
13. Orang sini agak lawa lawa,susah nak jumpa yang obesiti,mungkin selalu berjalan…hmm
14. Tiket BTS kene beli dekat mesin dan guna duit syiling, so ade kaunter khas tukaran wang syiling
15. Bangkok dunia transgender..mana mana ada mak nyah yang cantik ada yang X cantik ada kerja di mana mana..Saya pernah beli air ingat penjual perempuan tengah tunduk sekali bila bangun….oo mak ko hijau..terencat jap..mak nyah gemuk..hahha

Bangkok 5
Train Route
Bangkok 6
Pasar Terapung
Bangkok 8
Mesti singgah Yana Restaurant
Bangkok 7
Tomyang kung dan kari hijau yang mesti dicuba bila mengunjungi Thailand

2 comments

  1. Assalamualaikum..
    Makcik nak tanya:
    Di Bangkok ada tak Tut Tut utk 6 seat.
    Berapa harga booking round bandar Bangkok.
    Ada tak contact no pemandu tut tut

    Like

    • Wslam, puan tut tut ni memang ada merata2 kat Bangkok dan tak perlu booking.Kapisiti tut tut yang sesuai dalam 3 orang je dan mereka bawak laju tau. Kalau puan nak lebih safety better naik teksi dan boleh mintak hotel yang book

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s